marți, 29 septembrie 2015

Sfaturi pentru găsirea unui loc de muncă

S.C. Technical Training S.R.L. derulează campania de informare și publicitate a proiectului „Resurse umane calificate și recalificate pentru accesul pe piața muncii al femeii – FEMRO” (contract POSDRU/144/6.3/S/129465), proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul este implementat de S.C. Technical Training S.R.L., în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Techniki Ekpedeftiki S.A. din Grecia.

Căutarea unui loc de muncă nu este întotdeauna o sarcină ușoară pe care să o putem rezolva în câtiva pași. Iată câteva sfaturi[1] care iți pot fi de folos în căutarea locului de muncă dorit:
ü  Aplică numai la joburile pentru care te consideri potrivită - Renunță la a mai trimite zeci sau sute  de CV-uri pe zi. Este posibil ca într-o zi să te cheme cineva. Însă acesta este un demers cantitativ care la capitolul calitate nu-ți oferă șanse foarte mari. Aplica numai la câteva joburi pe zi (3-4).
ü  Citește cu atenție cerințele și atribuțiile postului - Cei mai mulți dintre candidați omit această etapă sau trec superficial peste ea. Acesta este momentul în care afli dacă jobul respectiv ți se potrivește. Citește cerințele cu atenție  și analizează dacă îndeplinești condițiile minime. Pune-ți câteva întrebări: Vreau acest job? Sunt potrivită pentru el? Sunt calificată pentru el? Dă-ți aceste răspunsuri. Dacă răspunsul este negativ mai bine ai cauta alt job. Dacă răspunsul este afirmativ poți trece la pasul următor.
ü  Cum scrii scrisoarea de intenție? - Scrisoarea de intenție trebuie să o scrii tu. Renunță la a mai folosi o scrisoare tip. Aceste scrisori se văd imediat. De Exemplu: Animată de dorința de a reuși, am aplicat la acest job…... Mda, este un început bun, dar nu unul convingător. Probabil încă 50 de aplicanți folosesc această expresie. Evită pe cât de mult folosirea acestor șabloane. Probabil găsești un model pe internet și este posibil chiar să ți se potrivească. Vrei acel job pentru care aplici? Îl vrei cu adevarat? Trebuie să faci mai mult. Întrebarea este: atunci ce scriu în ea dacă nu expresii și fraze care sună frumos? Scrisoarea de intenție trebuie să vorbească despre tine și despre jobul la care aplici într-un mod personal. Altă expresie standard care nu prea te ajută: Mă consider candidatul ideal pentru postul oferit de compania dumneavoastră. Și această expresie sună frumos, însă tot nu este una personalizată. Ce însemnă de fapt personalizat? Iată câteva idei:
-       în scrisoarea de intenție trebuie să menționezi numele companiei de câteva ori;
-       în scrisoare de intenție trebuie să se înțeleagă că ai înțeles cerințele postului (cu exemplificări);
-       din scrisoarea de intenție trebuie să reiasă că știi câteva lucruri despre companie (nu doar să spui că stii, ci spune CE ANUME ȘTII);
-       în scrisoarea de intenție trebuie să faci conexiunea clară între pregătirea ta și cerințele postului (nu la modul general ci explicit, cu enumerări eventual);
-       în scrisoarea de intenție trebuie să enumeri abilitățile tale cheie și să spui că pot fi folosite pentru îndeplinirea atribuțiilor X și Y enumerate în anunț;
-       din scrisoarea de intenție trebuie să reiasă că știi să faci lucrurile enumerate în anunț. Este bună și „dorința de a învăța”, însă angajatorul este interesat în primul rând de ce știi să faci nu de ceea ce ai putea învața în viitor.
ü  Trimiterea CV-ului - La fel ca și în cazul scrisorii de intenție și aici poți face câteva lucruri în plus. Caută realizările și responsabilitățile pe care le-ai avut în trecut și trece-le în CV. Este ideal când aceste responsabilități coincid cât mai mult cu cerințele postului. Strategia este la fel ca și în cazul scrisorii de intenție, și anume personalizarea.
ü  Completarea mini interviului - După cum stiți multe anunțuri sunt însoțite de întrebări la care trebuie să răspundeți. Același sfat vi-l dau și aici anume să personalizați. Încă un aspect asupra căruia vreau să atrag atentia: păstrați o doză de modestie în completarea lui. De exemplu dacă sunteți puși să enumerați puncte slabe, evitați expresiile tipizate transformate în pozitiv cum ar fi: „prea perseverent”. Lipsa prea mare de modestie poate deranja fiind catalogată drept îngâmfare nemăsurată, lucru care nu te va avantaja.
ü  Send și PostSend - După cei dai send aplicației încercă să afli când se face recrutarea. Cine se ocupă? Când sunt programările? Caută și emailul de pe site, preferabil de la resurse umane. Poți trimite un email în care să te prezinti să spui că ai aplicat și vrei să afli când vor fi programările, în speranța că vei fi chemată. Poți să alegi la un moment dat și să suni.
Aceasta va fi o dovadă pentru angajator că tu chiar îți dorești acel job. Insistă puțin, nu te costă mare lucru.
             
Dacă vrei să devii o femeie independentă financiar, respectată acasă și în societate, vino acum alături de noi și poți obține o CALIFICARE! Vei dobândi cunoștințele și deprinderile necesare pentru a-ți gestiona propria carieră profesională și a te integra pe piața muncii. Spune DA viitorului tău, alături de FEMRO!
Beneficiile oferite grupului țintă în cadrul proiectului sunt: cunoștințe și deprinderi pentru gestionarea propriei cariere, programe gratuite de formare profesională și subvenții, premii pentru angajare și vizite de studiu în străinătate precum și oportunități și relații sociale noi.

Mesajul campaniei de informare și publicitate are sloganul:   Alege o MESERIE, viitorul este acum în mâinile tale!



[1] Material preluat de pe site-ul  http://cursuricalificaregratuite.eu/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu